00

Grondstoffen

Producten die u hier koopt worden bijna allemaal in ons bedrijf vervaardigd. De granen die verwerkt worden zijn o.a. tarwe, gerst, boekweit, spelt, maïs, durumtarwe, rogge. Hiervan worden diverse volkoren soorten, bloemsoorten en mixen gemaakt. Hier volgt een kleine beschrijving van de graansoorten die verwerkt worden.

 • Tarwe

  Tarwe is naast rijst en maïs een van de belangrijkste granen waar de mensheid zich mee voedt. De grootste tarwe-verbouwende natie is China. Tarwe bevat veel gluten en eiwitten. De tarwe die op onze molen verwerkt wordt is speciaal geselecteerde baktarwe.

 • Maïs

  Maïs is een graan dat oorspronkelijk uit Midden-Amerika afkomstig is. Maïsmeel wordt gebruikt om tortilla's en maïsbrood te maken. Ook komt het voor in meerkorenmixen.

 • Gerst

  Gerst komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gerst die voor menselijke consumptie wordt gebruikt is altijd gepeld. Gepelde gerst wordt ook wel gort genoemd. Gerst bevat weinig gluten.

 • Rogge

  Rogge wordt voornamelijk gebruikt om roggebrood mee te maken. Het wordt in Europa verbouwd. Roggebloem wordt gebruikt om er ontbijtkoek en speculaas mee te maken. In rogge zitten minder gluten dan in tarwe. Voor het maken van brood wordt het meestal gemengd met tarwebloem.

 • Spelt

  Spelt is een van de oudste tarwe-rassen. Het werd al verbouwd in de bronstijd. Het bevat veel gluten maar deze zijn van een andere samenstelling dan de gewone tarwegluten. Spelt is gezond voor lichaam en geest en is ook geen dikmaker. Het is heel smakelijk. Spelt is de laatste jaren weer in opkomst.

 • Durum-tarwe

  Durum-tarwe is een harde tarwesoort en bevat een hoog gehalte aan gluten. Het wordt verbouwd in Zuid-Europa en Noord-Amerika. Deze tarwe heeft een hoog eiwitgehalte. Het wordt gebruikt voor pasta's en couscous. Door de vele gluten in Durum-tarwe is het uitstekend geschikt voor brood te bakken.

 • Boekweit

  Boekweit die hier op de molen gemalen wordt komt over het algemeen uit China of Brazilië. Boekweit bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Boekweit bevat geen gluten en wordt ook gebruikt voor en glutenvrij boekweitbrood mee te bakken voor mensen met een glutenintolerantie. Boekweitmeel wordt gebruikt voor het maken van balkenbrei, pannenkoeken en diverse meelmixen.