WEGENS VAKANTIE IS DE MOLENWINKEL VAN 5 TOT EN MET 18 AUGUSTUS 2024 GESLOTEN. DE WEBSHOP BLIJFT GEWOON GEOPEND. Glutenvrije broodmixen voor wit- en meergranenbrood vanaf nu in de web- en molenwinkel verkrijgbaar.

Grondstoffen

Producten die u hier koopt worden bijna allemaal in ons bedrijf vervaardigd. De granen die verwerkt worden zijn o.a. tarwe, gerst, boekweit, spelt, maïs, durumtarwe, rogge. Hiervan worden diverse volkoren soorten, bloemsoorten en mixen gemaakt. Hier volgt een kleine beschrijving van de graansoorten die verwerkt worden.

Grondstoffen

Tarwe

Tarwe is naast rijst en maïs een van de belangrijkste granen waar de mensheid zich mee voedt. De grootste tarwe-verbouwende natie is China. Tarwe bevat veel gluten en eiwitten. De tarwe die op onze molen verwerkt wordt is speciaal geselecteerde baktarwe.

Foto van een zak tarwe
Grondstoffen

Maïs

Maïs is een graan dat oorspronkelijk uit Midden-Amerika afkomstig is. Maïsmeel wordt gebruikt om tortilla's en maïsbrood te maken. Ook komt het voor in meerkorenmixen.

Foto van een hand vol mais
Grondstoffen

Gerst

Gerst komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gerst die voor menselijke consumptie wordt gebruikt is altijd gepeld. Gepelde gerst wordt ook wel gort genoemd. Gerst bevat weinig gluten.

Foto van een hand vol gerst
Grondstoffen

Rogge

Rogge wordt voornamelijk gebruikt om roggebrood mee te maken. Het wordt in Europa verbouwd. Roggebloem wordt gebruikt om er ontbijtkoek en speculaas mee te maken. In rogge zitten minder gluten dan in tarwe. Voor het maken van brood wordt het meestal gemengd met tarwebloem.

rogge
Grondstoffen

Spelt

Spelt is een van de oudste tarwe-rassen. Het werd al verbouwd in de bronstijd. Het bevat veel gluten maar deze zijn van een andere samenstelling dan de gewone tarwegluten. Spelt is gezond voor lichaam en geest en is ook geen dikmaker. Het is heel smakelijk. Spelt is de laatste jaren weer in opkomst.

Foto van een hand vol spelt
Grondstoffen

Boekweit

Boekweit die hier op de molen gemalen wordt komt over het algemeen uit China of Brazilië. Boekweit bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Boekweit bevat geen gluten en wordt ook gebruikt voor en glutenvrij boekweitbrood mee te bakken voor mensen met een glutenintolerantie. Boekweitmeel wordt gebruikt voor het maken van balkenbrei, pannenkoeken en diverse meelmixen.

Foto van een hand vol boekweit
Grondstoffen

Durum-tarwe

Durum-tarwe is een harde tarwesoort en bevat een hoog gehalte aan gluten. Het wordt verbouwd in Zuid-Europa en Noord-Amerika. Deze tarwe heeft een hoog eiwitgehalte. Het wordt gebruikt voor pasta's en couscous. Door de vele gluten in Durum-tarwe is het uitstekend geschikt voor brood te bakken.

Foto van een hand vol durum-tarwe