00

Geschiedenis
Molen "Nooit Gedagt"

Molen "Nooit Gedagt" is één van de drie molens die het Brabantse dorp Budel rijk is. Molen "Nooit Gedagt" is het oudste van het drietal. De molen is in 1846 gebouwd door J.A. Gors. Sinds 1909 wordt de molen bemalen door generaties molenaars uit de familie Kees.

De molen is altijd in bedrijf geweest voor het malen van granen, voor zowel boeren gemaal en consumptiegemaal.

Hoewel in de jaren 60 en begin jaren 70 een dip kwam in het boerengemaal (schaalvergroting) en de molen in slechte toestand verkeerde werd er nog steeds mee gemalen. (Boekweit) alleen minder frequent. De molen heeft zelfs nog een tijdlang met één roede gemalen.

In 1976 werd de molen gerestaureerd en kwam daarna weer in vol bedrijf. Er werd in het begin veel loongemaal verricht voor "De Kleine Aarde" in Boxtel. Er werd gemiddeld tot 20 ton per week gemalen, veelal biologische granen.

Op het ogenblijk wordt voor bakkers, grossiers en particulieren gemalen. Ook wordt er nog steeds boekweit gemalen in twee soorten, n.l. grof- en fijnmeel.

De bedoeling is in de nabije toekomst de molenwinkel in het naastgelegen magazijn verder uit te breiden met meer producten.